Портал в режимі тестування та наповнення
«Це безцінний досвід та можливість проявити свою фаховість» - запорізький спецпризначенець Віталій Гудима про участь в миротворчих місіях
Опубліковано 29 травня 2023 року о 16:51

За 23 роки бездоганної служби командир роти №3 БПСПОП «Скіф» отримав чимало відомчих нагород та відзнак. Дві з них – за службу у «гарячих точках» – у Сьєра-Леоне та Косово. 29 травня він разом з причетними відзначає Міжнародний день миротворців.

Поліцейський розповідає, що свою діяльність як «солдат миру» розпочав під час строкової служби у 1-й аеромобільній дивізії. З липня 2003 року до травня 2004 року в складі окремого ремонтно-відновлювального батальйону забезпечував супровод гуманітарних вантажів, безпеку перших осіб, обслуговування та ремонт техніки, яку було передано ЗСУ в користування місцевій поліції та військовим у  Сьєра-Леоне.

На відміну від першої міжнародної операції, 12 місяців перебування української місії в Косово були далеко не безхмарними. Тоді, у 2008 році, одразу після проголошення незалежності Республіки Косово, розпочалися протести сербського населення проти відокремлення від Сербії. У їхнього миротворчого підзділу було завдання – не допустити ескалації конфлікту. Вони здійснювали охорону публічного порядку, патрулювали місто та моніторили ситуацію.

14 березня після проведення низки мітингів сотні протестувальників увірвалися до будівлі суду ООН у Митровице. Переговори офіційних осіб ООН із сербами про припинення протестів і заворушень не мали успіху.

Вранці 17 березня український підрозділ поліції ООН штурмував будівлю. Поліцейські затримали 23 людини та посадили їх у машини, щоб передати представникам ОБСЄ. Але понад 5000 сербів, що зібралися біля будівлі, напали на конвой, який перевозив затриманих. Миротворців закидали камінням, пляшкам та петардами. У відповідь довелося застосувати сльозогінний газ. Невдовзі ці зіткнення переросли у масові заворушення. На допомогу українській місії прибули спеціальні підрозділи поляків, румунів та французів.

Хвилювання закінчилися лише після того, як на місце прибули та взяли контроль над ситуацією військові сили НАТО (KFOR)

У ході заворушень, які тривали кілька годин, постраждали понад 60 миротворців ООН, серед них - 20 українських та 27 польських поліцейських, а також 20 французьких солдатів.

«Мені ця миротворча місія принесла не лише бойовий досвід, а й біль втрат. Того дня там загинув мій напарник - старший лейтенант внутрішніх військ Ігор Киналь. Він саме став попереду мене у приміщенні суду ООН, коли поряд вибухнула граната. Ігор отримав майже 40 осколків і через дві доби помер. Йому було лише 26 років», - згадує спецпризначенець.

За мужність і стійкість, проявлені у підтримці миру в Косово старший сержант міліції Віталій Гудима та його побратими отримали від керівництва МВС відомчі нагороди.

Навчання, які проводились у Косово для представників миротворчих місій ООН, мало чим відрізнялись від бойових завдань. Тренуючись протидіяти протестам, учасники закидували один одного "коктейлями Молотова", застосовували сльозогінний газ та військову техніку. Адже треба бути готовими до реального протистояння.

Дос­від, от­ри­ма­ний під час здій­снен­ня ми­рот­ворчої мі­сії у Косово, ви­явив­ся ду­же пот­рібним на те­ри­то­рії сво­єї кра­їни, ко­ли до­ве­ло­ся ста­ти на за­хист Ук­ра­їни. З 2014 року у складі спецпідрозділу «Скіф» майор поліції Віталій Гудима неодноразово брав участь у про­ве­ден­ні Ан­ти­те­ро­рис­тичної та опе­ра­ції Об’єд­на­них сил у До­нець­кій і Лу­гансь­кій об­ластях.

«Впевнений, що бойові навички, набуті у «гарячих» точках, знадобляться мені і під час деокупації Запорізького регіону!» - запевняє Віталій Володимирович.

Відділ комунікації поліції Запорізької області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux