Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Почути та відреагувати» – головне завдання екстреної служби «102»
Опубліковано 05 серпня 2023 року о 11:03

З початку року оператори лінії «102» опрацювали близько 160 000 дзвінків. У середньому один працівник прийняв та зафіксував близько 4000 повідомлень про злочини та правопорушення, скоєні у воєнний час. У тісній взаємодії з диспетчерською службою поліцейські забезпечують цілодобове реагування на кожний виклик, надають відповідну допомогу громадянам у будь-який час доби.

У переважній більшості від заявників надходять повідомлення про скоєння крадіжок (4477), хуліганства (3356), тілесних ушкоджень (2948), шахрайств (2706). В умовах повномасштабного російського вторгнення вчетверо збільшилася кількість заяв про злочини проти національної безпеки України (12576 проти минулого року – 3047), надходить велика кількість повідомлень про загиблих і поранених громадян внаслідок російської агресії (1682 заяви).

Кожне повідомлення ретельно опрацьовується оператором «102». Інформація вноситься до електронної картки та автоматично надходить до диспетчера, який визначає найближчий вільний наряд поліції та направляє його на місце події.

Саме тому оператори лінії «102» - центральна зв’язуюча ланка між всіма поліцейськими службами. Вони першими дізнаються про скоєні правопорушення та злочини, тож від їхньої оперативності, уважності та якості роботи залежить швидкість реакції всіх інших підрозділів поліції.

Про свою роботу розповідає операторка Ольга: «Одній із наших колег зателефонував чоловік, представився співробітником поштового відділення. Заявник помітно нервував і плутався у відомостях, тож довелось знайти слова, щоб його заспокоїти та простими навідними питаннями дізнатися інформацію про злочин». Як виявилося, до відділення зайшла незнайома жінка, щоб отримати посилку з золотим ланцюжком. Вона оглянула пакунок та зауважила, що в ньому брак, тому оформлює повернення. При цьому замінила дорогоцінну прикрасу на старий ювелірний виріб та пішла з відділення. Співробітники встигли помітити колір і марку авто, яким поїхала жінка. Через декілька годин поліцейські встановили її місцезнаходження, ланцюжок був у неї.

Всі працівники екстреної служби мають відмінні навички емоційної стійкості та розвинені профільні професійні якості. Буквально за дві хвилини вони отримують всю необхідну інформацію та всіляко сприяють вирішенню проблеми людини, а в разі необхідності – навіть надають їй необхідну емоційно-психологічну підтримку.

Про ще одну ситуацію зі звичайного робочого дня працівників екстреної служби розповів заступник начальника відділу служби «102» управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування запорізького главку поліції Роман Дудко: «Якось надійшов нам на лінію телефонний дзвінок від схвильованої жінки, яка стала свідком жахливої ситуації. На одній із зупинок громадського транспорту двоє батьків в алкогольному стані поводилися агресивно, штовхалися, лаялися між собою. Їхня маленька дитинка перебувала у візочку, на неї вони зовсім не звертали уваги. У сутичці дорослі декілька разів чіпляли коляску, через що маля ледь не випало. Стривожена заявниця звернулася по допомогу – і вже через декілька хвилин на місці події були поліцейські, які врегулювали конфлікт і убезпечили дитину від агресивних дій батьків».

Без сумніву, робота працівників лінії «102» надзвичайно важлива. Працюючи в режимі 24/7, оператори опрацьовують всі виклики без винятку, докладають максимум зусиль, щоб допомога постраждалим була надана вчасно. Натомість від громадян потрібно небагато – просто зберігати спокій та чітко відповідати на запитання.

Поліція Запорізької області нагадує, якщо ви стали жертвою або свідком скоєння злочину або правопорушення, телефонуйте на спецлінію «102». Також для надання інформації працює додатковий резервний номер (050) 452-91-95 з месенджерами «Telegram» і «WhatsApp».

Відділ комунікації поліції Запорізької області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux