Портал в режимі тестування та наповнення
«Навіть у мирні часи перед людьми в погонах стояли непрості завдання, повномасштабна війна помножила наші обов’язки й відповідальність»: керівник карного розшуку Оріхова Максим Шапран
Опубліковано 18 січня 2024 року о 15:16

У зимову холоднечу та літню спеку, у дощ і сніг, під звуки тривоги чи свист снарядів разом із колегами він виводить на чисту воду злодіїв і диверсантів, оберігає спокій та допомагає виживати мешканцям «міцного горішка», що за кілька кілометрів від лінії бойового зіткнення. Правоохоронець рятує життя земляків, ризикуючи власним, і вірить, що незабаром буде жити у вільній та мирній країні. 

 

Чоловік народився і виріс на Запоріжжі у місті Оріхів. Там же у 2007 році обрав шлях служити та захищати. Професійну діяльність розпочав на посаді дільничного інспектора місцевого районного відділення міліції.

Територією обслуговування для молодшого лейтенанта міліції стали населені пункти Кірово та Юрківка – це 22 квадратних кілометри та понад 5000 місцевих жителів. Тут не залишилось жодного подвір’я, на яке б він не завітав. Тому знав в обличчя кожного. Завдяки комунікабельності, доброзичливості й щирості міліціонер легко знаходив спільну мову з людьми, що сприяло підтриманню правопорядку та розкриттю злочинів.

Завзятість та наполегливість нового «шерифа» помітили та запросили до карного розшуку. У 2011 році Максим Шапран обійняв посаду оперуповноваженого, а через п’ять років очолив підрозділ кримінальної поліції Оріхівського відділення поліції.

Перебуваючи на керівній посаді, правоохоронець не став кабінетним працівником, разом із колегами працює «на землі» й розкриває злочини. Він зазначає, щоб розплутати клубок фактів і вийти на слід зловмисника, розшуківцю потрібно затратити багато сил та часу. Допомагає терпіння, спостережливість, а іноді – й оперативний «фарт» та професійне чуття.

У 2022 році за вагомий внесок щодо розкриття тяжких та особливо тяжких злочинів на території оперативного обслуговуання майор поліції Максим Шапран отримав від керівництва МВС відомчу відзнаку «Вогнепальна зброя».

Правоохоронець не любить розповідати про себе, але наголошує, що карний розшук для нього – не професія, а життя. Більшість часу проводить на роботі, але радіє, коли може реально допомогти тим, хто цього потребує. Поважає й цінує свій колектив однодумців, який уміє працювати злагоджено, на результат.

Від початку повномасштабного вторгнення у фокусі уваги поліцейських - документування та розкриття не тільки військових, а й загальнокримінальних правопорушень. Навіть у такий важкий час більшість злочинів скоюють люди у стані алкогольного сп’яніння, громадяни продовжують вірити шахраям, а у злодіїв свербять руки до чужого майна.

Так, у серпні правоохоронці викрили чоловіка, який «обчищав» зруйновані будинки в Оріхові, а в червні - зловмисників, що обікрали місцеве сільськогосподарське товариство. Потерпілим повернули викрадене майно.

У вересні вміння Максима Володимировича «знайти ключик» до кожного співрозмовника стало у нагоді при розкритті умисного вбивства. Після його розмови зі свідком правоохоронці виявили тіло зниклого на одному з сусідніх подвір’їв та встановили особу зловмисника.

Під час одного з обстрілів Максим Володимирович з колегою врятував 70-річну жінку та її доньку, які отримали осколкові поранення, коли порались по господарству у дворі. Правоохоронці вчасно вжили необхідних заходів, аби зупинити кровотечу в старшої потерпілої, та доправили обох до лікарні. Правоохоронець зазначає, що подібні історії у прифронтовому місті - не рідкість. Адже окрім протидії злочинності, серед завдань поліцейських - допомога місцевому населенню та евакуація. Важко дивитись на відчай і біль місцевих жителів, які втратили рідних та близьких і вимушені залишати свої домівки.

«Війна ще не закінчилася, тож ми стоїмо, боремося і обов’язкового переможемо. - каже Максим Шапран. – Адже це моя країна, моє рідне місто, мій дім, за нами наші батьки і діти. Тож маємо їх захистити».

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux