Портал в режимі тестування та наповнення
На Запоріжжі з початку року поліцейські відкрили 525 кримінальних проваджень за фактами шахрайств
Опубліковано 16 березня 2023 року о 11:28

Наразі у провадженні органів досудового розслідування перебувають 146 матеріалів щодо аферистів, які ошукували громадян під приводом реалізації товарів через інтернет- мережу, 105 – під приводом дзвінків працівників банку, 101 – з використанням фішингових сайтів. 

Схеми омани досить різні. До найпоширеніших сценаріїв належать інтернет-покупки, дзвінки нібито від представників банківських установ, робота з фейковими сайтами тощо. Шанувальники «легких грошей» швидко адаптувалися до нових обставин та продовжують реалізовувати вже напрацьовані сценарії шахрайств, аби поживитися за чужий рахунок.

Основним способом учинення афер за допомогою мобільного зв’язку є заволодіння коштами потерпілої особи шляхом створення у неї уявної необхідності переведення грошей.

Наприклад, потерпілого запевняють, що його родич у біді і його «врятує» швидке грошове надходження. Якщо невідомі особи телефоном повідомляють вам, що хтось із ваших рідних потрапив до лікарні або у ДТП, негайно припиніть розмову з особою, яка телефонує. Натомість набирайте родича за відомими вам номерами для перевірки таких відомостей.

З метою недопущення вчинення шахрайських дій поліція Запоріжжя рекомендує громадянам не повідомляти інформацію, зазначену на банківських картках особам, які телефонують та представляються співробітниками банківських установ. Пам’ятайте, що справжні співробітники служби безпеки банку ніколи не будуть телефонувати своїм клієнтам, щоб отримати конфіденційні дані.

Поліцейські закликають громадян бути обережними при користуванні сайтами з прямими посиланнями. При переході на них зловмисники прагнуть розсекретити ваші паролі, карткові реквізити та персональну інформацію. Перед тим, як надати свої дані, перевіряйте вебсайти на сервісі Департаменту кіберполіції Національної поліції України «STOP FRAUD» або у Чорному переліку сайтів-шахраїв.

Начальник відділу боротьби з майновими злочинами в державному секторі та шахрайством управління карного розшуку ГУНП в Запорізькій області Олексій Сичов розповідає: «Насправді у більшості випадків розкриття шахрайських дій встановити особу злочинця досить нелегко. Проте завдяки своєчасному повідомленню про злочини та проведеним слідчо-оперативним заходам шанси викрити зловмисників значно підвищуються. На цей час правоохоронці вже повідомили фігурантам про підозру у 61 кримінальному провадженні».

Поліція наголошує: щоб не потрапити на гачок зловмисників, громадяни мають бути уважними та обережними, слід зважувати свої вчинки, не приймати необдуманих або поспішних рішень, особливо коли мова йде про ваші статки! 

Якщо ви все ж стали жертвою шахрайства, терміново зверніться до найближчого територіального підрозділу поліції або телефонуйте на спецномер 102. Максимально швидко зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, скриншоти листувань, посилання на сайт тощо. Врахуйте ці рекомендації, бережіть себе й свої заощадження!

Нагадаємо: Запорізькі слідчі скерували до суду обвинувальний акт відносно членів злочинної організації, які шахрайством виманили у громадян понад 3 мільйони гривень

Відділ комунікації поліції Запорізької області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux