Портал в режимі тестування та наповнення
«Друг просить у борг у месенджері»: поліція нагадує запоріжцям як не потрапити на гачок шахраїв
Опубліковано 18 жовтня 2023 року о 14:35

За цією схемою минулої доби аферисти ошукали чотирьох мешканців міста на понад 34 тисячі гривень. Правоохоронці закликають громадян бути пильними, перевіряти інформацію з проханнями про допомогу та дотримуватись правил  безпеки при операціях в Інтернеті.

Майже щодня запоріжці потрапляють у тенета шахраїв, втрачаючи значні суми коштів. Зловмисники зламують облікові записи користувачів соціальних мереж, у переписці копіюють манеру і стиль спілкування з близькими та друзями, а потім під вигаданим приводом просять перерахувати кошти.

Так, учора за допомогою до Запорізького районного управління поліції звернулась 31-річна мешканка Дніпровського району з заявою про шахрайство. Жінка повідомила, що в месенджері "Телеграм" отримала від колеги повідомлення з проханням терміново скинути на картку 11700 гривень. Заявниця погодилась і перерахувала кошти на вказаний рахунок. Згодом дізналась від знайомої, що її сторінку зламали.

Аналогічні смс-повідомлення від шахраїв отримали жителі Шевченківського, Комунарського та Вознеснівського районів. Не перевіривши інформацію, громадяни «позичили» псевдодрузям кошти. Зрозумівши, що їх ошукали, потерпілі звернулись до територіальних підрозділів поліції.

За фактами злочинів, передбачених ч. 1 ст.190 (Шахрайство) КК України, відкриті кримінальні провадження. Досудові розслідування тривають, встановлюються особи, причетні до скоєння кримінальних правопорушень.

Правоохоронці рекомендують дотримуватись декількох правил безпеки, аби зловмисникам не вдалося вас ошукати:

- перетелефонуйте другу за номером, який ви точно знаєте, а не за тим, що вказаний на сторінці у соцмережах. Пам’ятайте: якщо шахрай зламав сторінку, то міг змінити номер телефону в профілі;

- запитайте товариша про те, що можете знати тільки ви - таке питання відразу викриє шахрая;

- напишіть спільним знайомим і запитайте, чи не отримували вони подібних повідомлень від людини, яка просить у вас фінансову допомогу. Шахраї, як правило, одночасно роблять розсилку всім підписникам зламаної сторінки.

Щоб запобігти зламу сторінок у соцмережах створюйте надійні, складні паролі та не використовуйте один пароль для кількох ресурсів, вмикайте двофакторну аутентифікацію всюди, де є така можливість та не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, навіть якщо вони надійшли від друга. Пам’ятайте: якщо його акаунт зламали, зловмисники можуть розсилати посилання, за якими ховається вірус або фішинговий ресурс.

Якщо ж ви стали жертвою шахрайства, не гайте часу, дзвоніть - 102 або, звертайтеся до Кіберполіція.


Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux