Портал в режимі тестування та наповнення
Запорізький оперативник Олексій Бастанжиєв: «Карний розшук – це робота, яку я роблю із задоволенням»
Опубліковано 11 квітня 2019 року о 12:12

На рахунку заступника начальника відділу розшуку злочинців і зниклих громадян Управління карного розшуку ГУНП в Запорізькій області Олексія Бастанжиєва низка розкритих резонансних злочинів, затримання особливо небезпечних злочинців та викриття угрупувань. Він двічі був у зоні проведення Операції Об’єднаних сил та неодноразово був нагороджений за сумлінне виконання службових обов’язків.

40-річний Олексій Бастанжиєв проходить службу в органах внутрішніх справ з 1995 року. Тоді він розпочав навчання у Київському інституті внутрішніх справ при Національній академії МВС України. Потім працював у Запорізькому слідчому ізоляторі, згодом – у спеціальному підрозділі судової міліції «Грифон», в Управлінні по боротьбі з організованою злочинністю. А з 2015 року і до сьогодні проходить службу в Управлінні карного розшуку ГУНП в Запорізькій області. Наразі Олексій займає посаду заступника начальника відділу розшуку злочинців і зниклих громадян. Неодноразово був нагороджений подяками і грамотами від Міністра внутрішніх справ, керівництва Запорізької обласної держадміністрації та поліції Запорізької області.

- Розкажіть про розкриття або затримання, яке вважаєте найбільш цікавим або значущим у своїй кар’єрі?

- Найбільш запам’яталося розкриття на початку моєї службової діяльності, оскільки це була одна із найперших цікавих справ, яка вплинула на подальше захоплення професією.

Підприємці Запоріжжя вирішили займатися торгівлею паливно-мастильними матеріалами та налагодили співпрацю із чоловіком, який тимчасово проживав у Дніпродзержинську. Останній здійснив декілька поставок товару запоріжцям, але одного разу не зміг забезпечити надходження матеріалів і пообіцяв згодом віддати гроші частинами.

Підприємців це не влаштовувало і вони вирішили повернути кошти злочинним шляхом. Запоріжці почали залякувати і вимагали суму набагато більшу, ніж постачальник був винен. Так як грошей в нього не було, чоловік злякався та переховувався в місті Ужгород. Запорізькі підприємці виїхали туди та позбавили його волі неподалік будинку. Разом із жертвою злодії сіли на потяг, привезли чоловіка у Київ, де утримували протягом двох днів та залякували за допомогою місцевого «кримінального авторитета». Потім потерпілого перевезли у Запоріжжя, де зв’язали, катували та продовжували утримувати. Врешті чоловікові вдалося зателефонувати синові, який потім звернувся за допомогою до правоохоронців. Ми врятували потерпілого. Всі члени групи були затримані.

Тоді під час розслідування, щоб відновити картину злочину, ми об’їхали всю Україну. Нам  вдалося розшукати свідків, які бачили як жертву викрали в Ужгороді. Ми опитали працівників залізниці, знайшли таксиста  та квартиру в Києві, де утримували потерпілого і навіть виявили там сліди його крові.

У результаті проведеної роботи злодії були покарані - отримали кримінальну відповідальність.

Окрім того, запам’яталася новорічна операція із затримання озброєної банди, в якій брали участь майже всі співробітники Управління, а також працівники інших підрозділів Запорізької, Дніпропетровської та Харківської областей.

Напередодні, в листопаді 2016 року в Запоріжжі в масках та зі зброєю невідомі проникли на територію домоволодіння керівника місцевої прокуратури. Під загрозою застосування зброї, злодії заштовхали його в будинок, де зв'язали прокурора і його дружину, після чого заволоділи майном, грошовими коштами та автомобілем.

У рамках розслідування злочину  з’явилась оперативна інформація, що ввечері 31 грудня члени цієї банди планують розбійний напад на жителя Дніпропетровської області. Тож Новий рік ми розпочали із резонансного затримання. Під час спроби здійснити розбійний напад із застосуванням вогнепальної зброї з метою заволодіння майном жителя Дніпропетровської області члени банди були затримані. Один із них намагався втекти і, навіть, відкрив вогонь по одному із працівників поліції, але уникнути покарання зловмисникові не вдалось. Згодом було встановлено, що злодії причетні до скоєння понад десятка розбійних нападів.

- Що для вас карний розшук?

- Це робота, яку я роблю із задоволенням. Кожного дня, коли я працюю над розкриттям злочину, мені потрібно аналізувати, виявляти схеми. Бажання виявитись хитрішим і спритнішим за зловмисника неабияк мотивує. І коли ти розкриваєш правопорушення та затримуєш чергового негідника, це приносить задоволення. Також радієш від того, коли потерпілі дякують тобі, а інколи ти навіть рятуєш чиєсь життя. Робота карного розшуку корисна та необхідна.

- Хто для Вас під час служби є прикладом?

- Таких кілька. Це, як правило, мої керівники, які в той чи інший час працювали зі мною. Вони завжди допомагали порадою, ділилися своїм досвідом, іноді просто підтримували. Незважаючи на обставини і умови, в яких доводилося працювати, вони залишались, в першу чергу, людьми.  

 - Назвіть головні, на ваш погляд зміни, які відбулися у карному розшуку за останні роки?

- Підходи до роботи у карному розшуку формувалися, напрацьовувалися та вдосконалювалися протягом багатьох років. Тож віднайти щось нове дуже важко і в методах розкриття злочинів майже нічого не змінюється. Що ж до іншого, то відчувається покращення фінансування.

- Хороший опер – це…

- Це поліцейський, якому не сидиться на місці та постійно знаходиться в пошуку. Вміє спілкуватися з людьми, знає, які питання потрібно ставити, аби отримати інформацію, що його цікавить. Це і психолог, адже багато інформації можна дізнатися за допомогою поведінки підозрюваного. Крім того, професійний опер прагне до самовдосконалення та постійно навчається.

- Що необхідно, щоб робота оперативника мала позитивний результат?

- Перш за все, натхнення. Також робота оперативника матиме результат, якщо він докладе до цього відповідних зусиль та вмінь. Окрім того, має значення, як ти працюєш у команді. Адже зазвичай розкритий злочин – це робота багатьох людей, які працюють за ради однієї мети – відновлення справедливості.

- У чому ви знаходите натхнення?

- Натхнення знаходжу в успішних реалізаціях. Коли бачиш від своєї роботи позитивний результат, це надихає працювати ще наполегливіше. Також надихає усвідомлення того, що твоя робота приносить користь людям. Від твоєї служби, прийнятих рішень може залежати чиєсь життя. І, коли завдяки твоїм старанням, зусиллям команди вдалося врятувати людину, покарати зловмисників – це найкраща нагорода і натхнення. Це означає, що ти робиш щось значуще і живеш недарма.

Про службу у зоні проведення Операції Об’єднаних сил Олексій Бастанжиєв розповідає, що це була робота в умовах, які дозволяють отримати значний, мабуть, найкращий досвід за весь період служби в підрозділах внутрішніх справ.

- У зоні проведення Операції Об’єднаних сил був двічі. Перший раз вирушив туди у 2014 році у місто Слов’янськ, через два місяці після звільнення його від бойовиків. Там разом з колегами виконували поліцейські функції, роботу карного розшуку. Одним із розкриттів, яке найбільше запам’яталося,  викриття злочинної діяльності озброєної банди, керівником якої був колишній міліціонер. В угруповання входило близько 10 чоловіків, які, скористалися становищем, та збирали данину з місцевих підприємців Слов’янська. Громадян, які відмовлялися платити, зв’язували, катували та  тримали у полоні, доки підприємці не віддавали гроші або частину майна. Ми разом з колегами встановили потерпілих, особи причетних до діяльності банди злодіїв та передали матеріали у слідство.

Працювати в оперативному підрозділі надзвичайно складно, відволіктись від робочих буднів Олексію допомагають заняття спортом.

- По-перше, таке хобі дозволяє себе тримати у формі, що для оперативника, як на мене, дуже важливо. По-друге, заняття тенісом та їзда на велосипеді на деякий час дозволяє відволіктися від думок про роботу. Проте, якщо ти любиш те, чим займаєшся, то чи потрібно відволікатись? Робота в карному розшуку – це стиль життя і по-іншому я вже не можу.

Незважаючи на численні нагороди, Олексій Бастанжиєв не вважає розкриття злочинів чимось значущим. Перше враження про оперативника – статний серйозний чоловік, загроза для зловмисників та негідників. Але варто заговорити про його сина, якому всього 2 роки, суворий погляд одразу зникає, з’являється усмішка. Незважаючи на жорсткий графік та нелегку роботу, він намагається приділити більше уваги сім’ї, адже на нього вдома завжди чекає синок, першим словом якого стало «тато».   

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux