Портал в режимі тестування та наповнення
Стати правоохоронцем запорізького оперативника Дмитра Аніщенка надихнув батько-міліціонер
Опубліковано 12 квітня 2019 року о 14:13

17 років тому начальник відділу розкриття злочинів категорії минулих років Управління карного розшуку Дмитро Аніщенко пішов стопами батька та вирішив працювати в органах внутрішніх справ.  Сьогодні своїм прикладом він надихає 3-річного сина, який вже змалечку захоплюється роботою поліцейських.

На службу в органи внутрішніх справ 38-річний підполковник поліції, начальник відділу розкриття злочинів категорії минулих років Управління карного розшуку ГУНП в Запорізькій області Дмитро Аніщенко прийшов у 2001 році. У Шевченківському райвідділі міліції міста Запоріжжя він спочатку працював слідчим, потім заступником начальником слідчого відділення. У подальшому проходив службу у Слідчому управлінні ГУМВС України в Запорізькій області. А в 2011 році перейшов у карний розшук, де пройшов шлях від оперуповноваженого до начальника відділу. На цій посаді працює і сьогодні.

Розкажіть про розкриття або затримання, яке вважаєте найбільш цікавим або значущим у своїй кар’єрі?

Підполковник поліції розповідає, що специфіка роботи його відділу дуже складна, адже якщо злочин не розкрили по «гарячих слідах», то чим більше часу минає, тим стає важче вийти на слід зловмисника. І саме такими злочинами займається його відділ. Це цікаво тим, що необхідно розробляти плани, схеми та зв’язки усіх учасників кримінального процесу. Про будь-який злочин можна написати книжку, деякі розробляються роками, іноді розплутується як клубок по ниточках навіть без зачіпок.

Серед найбільш цікавих розробок, яким займався відділ та на які витрачено багато сил й засобів, він вказує розкриття вбивства на замовлення та серію вбивств й нападів на пенсіонерів.

 - У 2016 році працівники Управління карного розшуку отримали інформацію про те, що чоловік підшукує виконавця для вбивства одного із запорізьких підприємців. Працювали злагоджено у складі групи слідчі та оперативники, до неї також входив і я. Ми встановили, під час розробки та попередження скоєння злочину, що замовник сам підшукував зброю, розробляв маршрути, зустрічався із виконавцем, обговорював деталі та вказував на особу, яку необхідно «усунути». Спільно із керівництвом, було прийнято рішення, задля врятування життя людини та затримання злочинця, інсценувати вбивство бізнесмена та задокументувати факт замовного злочину. Було дуже цікаво займатись цим, ми розробили цілу оперативну комбінацію, адже необхідно було зробити все так, щоб було реалістично. Тим паче, що в якості знаряддя злочину було обрано застосування боєприпасу – гранати. Тоді довелось пошкодити обшивку та скло автомобіля BMW X-5, який належав «потерпілому», неподалік лісосмуги у передмісті Запоріжжя. Для того щоб замовник впевнився у його загибелі, інформацію про те, що автовласник отримав поранення, не сумісні з життям й помер на місці злочину, розповсюдили у засобах масової інформації. А після передачі замовником вбивства «виконавцеві» другої частини обумовленої суми грошей зловмисника ми затримали. Це була дуже гучна справа і після цього деякі люди засуджували наші дії, проте, таким чином ми врятували ЖИТТЯ. Крім того, було встановлено, що злодій не планував обмежитися вбивством одного чоловіка, а виявляв бажання «замовити» виконавцеві ще одного громадянина.

 - Також ми розкрили вбивство і замах на життя подружжя пенсіонерів, яке сталося на початку 2018 року у Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької області. На телефон дільничного офіцера поліції подзвонив невідомий та розповів, що у сільській місцевості тривалий час не виходять з будинку його мешканці. Під час перевірки дільничною вказаної інформації було встановлено, що в будинку знаходиться труп чоловіка 1938 року народження з численними тілесними ушкодженнями та жінку 1940 року народження з тілесними ушкодженнями, без свідомості. Останній викликали швидку допомогу. В тяжкому стані її госпіталізували до лікарні, але вона пізніше померла. На це було дуже важко дивитись. Я, за специфікою служби, виїжджав на багато різних тяжких злочинів, проте таку жорстокість я зустрічав рідко. Спочатку зачіпок не було зовсім, проте ми встановили обставини  скоєння злочину та затримали підозрюваних. Двоє раніше засуджених чоловіків проникли до будинку подружжя, зв'язали їх та катували, щоб отримати цінні речі й гроші. Від отриманих травм чоловік помер, а жінка пролежала в безпорадному стані близько доби. Дивним у цьому стало, що саме один із підозрюваних і зателефонував дільничному. Для мене і моїх колег робота з цими двома затриманими на цьому не закінчилась. Ми встановили їх причетність, а потім вони вже й самі пішли з нами на контакт та розповіли про скоєнні злочини. Ми розкрили ще два вбивства пенсіонерів у Кам’янсько-Дніпровському районі Запорізької області. У червні 2016 року зловмисники вбили подружжя пенсіонерів. А у листопаді 2016 році проникли до будинку через вікно, вбили літнього чоловіка, також катували,  заволоділи його нагородами й медалями. На даний час кримінальну справу скеровано до суду й вона перебуває на розгляді.

Що для вас карний розшук?

 - На даному етапі, карний розшук – це моє життя та моє покликання, тому що більшу частину часу приділяю роботі. І я вже потроху змирився, що моє звичайне життя розходиться з роботою і іноді не вистачає часу на родину. Проте я завжди отримую велике задоволення та позитивні емоції від розкриття самих складних й заплутаних злочинів. На жаль, мене обурюють ті ситуації, коли ти працюєш, проводиш велику кількість роботи, іноді ночами не з’являєшся вдома, затримуєш зловмисника, а його або відпускають, або призначають мінімальне покарання за скоєні тяжкі злочини.

Що стало вирішальним в обранні професії?

 - Батько працював в органах внутрішніх справ. Він працював у різних службах, проте здебільшого був оперативником. Я з малечку із захопленням слухав розповіді батька про правопорушення та злочини. Мені завжди було цікаво як саме міліціонери виходять на «слід» злочинців та затримують їх. Я неодноразово був у нього на роботі ще школярем, бачив, як працюють інші співробітники, спілкувався з ними. Батько для мене був прикладом, тому ще змалку я обрав для себе професію - вирішив, що піду по його стопах.

Назвіть головні, на ваш погляд зміни, які відбулися у карному розшуку за останні роки?

 - Останнім часом працювати стало складніше, тому що триває період реформування. Професійні оперуповноважені,   нині – пенсіонери,  а на їхнє місце прийшли нові перспективні працівники. Незважаючи на це, поставлені завдання виконуються. Також на даний час потроху створюється інститут детективів поліції.

Якими якостями має володіти поліцейський, щоб добре виконувати свою роботу?

 - Бути цілеспрямованим, терплячим та наполегливим. Громадянин, який обрав для себе таку професію, має бути готовий повністю віддаватися роботі, не враховуючи особистий час, робити це із задоволенням. Тоді  легше подолати всі перешкоди, можна пояснити ситуацію і в сім’ї. А слабкі за характером люди довго не затримуються.  Крім того, під час проходження служби важливо не втратити людяності.

Хороший опер – це…

 - Кожний співробітник є індивідуальністю, а керівник повинен підібрати ключ, щоб працівник зміг себе реалізувати. Під час розкриття злочину один може розмовляти з підозрюваним, а інший може через хвилину підійти і зловмисник йому все розкаже про обставини скоєного правопорушення. Третій може гарно здобувати технічну інформацію. Всі разом – це запорука розкриття злочину.

У чому ви знаходите натхнення?

 - Головне, що надихає на роботу – родина. Адже всі поліцейські працюють задля безпеки всіх громадян, а також власної сім’ї. У процесі роботи над розкриттям злочину з’являється азарт, захоплення. А коли вже справу зроблено і злочинця затримано, мене це тішить. Коли випадає вільний час, я намагаюсь приділити його родині. В мене є 3-річний син, який дивлячись на моє захоплення роботою, просить придбати йому іграшки з поліцейською тематикою. Він, не зважаючи на свій вік, найчастіше грається у детектива та затримує уявних правопорушників. Я вважаю, що це правильно і ще на одного правоохоронця стане більше у нашій поліцейській родині.

 

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux