Портал в режимі тестування та наповнення
Пройти «пекло» та вижити. 5 блок-пост під Слов’янськом - історія мужності та героїзму запорізьких правоохоронців
Опубліковано 05 липня 2018 року о 19:37

Заступник начальника Головного управління Національної поліції в Запорізькій області полковник поліції Олександр Панченко брав безпосередню участь у визволенні Слов’янська. 5 липня 2014 року бійці запорізької роти міліції особливого призначення, під його командуванням, на 5 блокпосту під Слов’янськом вщент знищили броньовану групу терористів ватажка Ігоря Гіркина.

З 6 червня 2014 року особовий склад спеціальної роти міліції Головного управління МВС України в Запорізької області ніс службу в зоні АТО на блок-посту №5 біля міста Слов’янськ та на горі Карачун.

Під час першого бойового чергування 8 червня 2014 року терористи, використовуючи інженерні машини, оснащені важким озброєнням, намагались знищити блок-пост та прорватись з Краматорська до Слов’янська. В ході відбиття нападу, зав’язався запеклий бій, під час якого правоохоронці знешкодили техніку нападників. Завдяки рішучості особового складу під керуванням Олександра Панченко, терористи не пройшли далі.

В ніч прориву, з 4 на 5 липня 2014 року через блокпост №5, поблизу Слов’янська, колона терористів, під керівництвом Ігоря Гіркина, намагалася здійснити прорив до Краматорську та розпочала обстрілювати із різноманітного озброєння, в тому числі танків, українські позиції.

У ході протистояння, працівники спецроти запорізької міліції під командуванням та за безпосередньої участі Олександра Панченко знищили техніку противника. А саме: 2 легкових автомобіля, танк Т-64, 2 одиниці БМП-2, 1 одиницю БД-2, знищили більше 20 терористів. Також провели зачистку від живої сили противника, яка переховувалась у лісосмузі.

«Тоді, я нікого не змушував їхати в зону проведення Антитерористичної операції. Я лише зібрав весь свій підрозділ та запитав: «Хто зі мною поїде у відрядження?» Виявили бажання 30, поїхали – 25. Так і служили разом. Боронили, захищали та відстоювали рідну землю. Пройшли «пекло» та повернулись живими», - розповідає Заступник начальника Головного управління Національної поліції в Запорізькій області полковник поліції Олександр Панченко.

15 липня 2014 року Президент України підписав указ про нагородження полковника міліції Олександра Панченко державною нагородою - орденом «За мужність» третього ступеня.

А у лютому 2017 року поліцейський отримав відзнаку за заслуги в обороні незалежності України орден - «Народний герой України».

Відділ комунікації поліції Запорізької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux