Портал в режимі тестування та наповнення
У Мелітопольському районному управлінні поліції відкрили першу в Запорізькій області «Зелену кімнату»
Опубліковано 27 квітня 2021 року о 18:37

Відтепер ювенальні поліцейські, дізнавачі та слідчі зможуть спілкуватись з неповнолітніми, незалежно від статусу в справі, в умовах, які не травмують психіку дитини.

У Мелітополі  з метою сприяння розвитку правосуддю, дружнього до дитини, Благодійним фондом “Посмішка ЮА” в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, за участю представників місцевої влади, громадських активістів та представників ЗМІ сьогодні урочисто відкрита  «зелена кімната» – безпечний простір для роботи поліцейських з дітьми, які потерпілі чи стали свідками злочинів або знаходяться у конфлікті з законом.

Розташована кімната в одному із приміщень Мелітопольського районного управління поліції ГУНП в Запорізькій області та є першою у нашому регіоні, яка створена в приміщенні поліції.

За інформацією представниці БО «БФ «Посмішка ЮА» Валентини Трюхан, проєкт реалізовувався з вересня 2020 року по березень 2021 року. В рамках проєкту відремонтовано дві кімнати, які в подальшому обладнано спеціальною технікою для проведення слідчих дій, включаючи дзеркало Гезелла - скло, що виглядає з одного боку як дзеркало, а з другого – затемнене. Завдяки такому склу дитина у спокійній атмосфері зможе розповісти про те, що вона знає, що бачила або чула, та навіть вказати на злочинця.

В рамках проєкту співробітники поліції пройшли п’ятиденні  тренінги, під час яких вивчили особливості проведення інтерв’ю, вікові та психологічні особливості.

Також приміщення обладнані записуючою технікою, камерою відеоспостереження, меблями. Вартість ремонтних робіт близько 250 тисяч гривень, ще близько 100 тисяч гривень було витрачено на обладнання та меблі.

«Зелена кімната надасть можливість проводити інтерв'ювання дитини, яка потерпіла або стала свідком злочину, в умовах, що мінімізують та не допускають повторної травматизації психіки дитини, з урахуванням її індивідуально-психологічних та психофізіологічних властивостей. Цьому сприятимуть і спеціальні методики дружні до дитини, і комфортна атмосфера приміщення, і технічне оснащення, яке дозволить коректно вести відеозапис. У подальшому, факти, що надасть дитина, можна буде використовувати як доказ у суді», - зазначала начальниця відділу ювенальної превенції Національної поліції в Запорізькій області Ольга Зінченко.

Відтепер ювенальні поліцейські, дізнавачі та слідчі зможуть спілкуватись з неповнолітніми, незалежно від статусу в справі, в умовах, які не травмують психіку дитини. Важливо, щоб дитина за будь-яких обставин відчувала себе у безпеці та не мала повторної травматизації.

Начальник Мелітопольського районного управління поліції Михайло Сандросян подякував представникам громадськості спеціалістам з мобілізації громад Програми з відновлення та розбудови миру та владі за плідну співпрацю.

Створений простір в подальшому також буде використовуватись ювенальними поліцейськими для профілактичних бесід, корекції в поведінці дітей з урахуванням їх індивідуальності. За необхідності до роботи з малолітніми та неповнолітніми будуть залучатися психологи із державних установ та навчальних закладів.

Нагадаємо: Забезпечили реагування на понад 70 викликів громадян - такі підсумки роботи мобільних груп поліції Запоріжжя протягом тижня

Відділ комунікації поліції Запорізької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux